Bursa: „Fondurile de actiuni,in continuare „cenusaresele pietei””

Sursa : Bursa

Autor : Adina Ardeleanu

Activele nete ale fondurilor locale de investitii au crescut cu 2,6%, in luna februarie, depasind valoarea de 4,3 miliarde de euro, potrivit raportului transmis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Subscrierile nete inregistrate de fondurile locale in luna februarie au fost de 85,2 milioane euro, cu circa 22% sub nivelul din luna anterioara, potrivit AAF.
„Luna februarie aduce o confirmare a faptului ca industria fondurilor de investitii continua trendul crescator pe care se afla de cativa ani”, considera Laurentiu Rosoiu, Director adjunct SAI Star Asset Management, adaugand: „Aceasta tendinta este ilustrata nu doar de cresterea activelor administrate, cat si de cresterea numarului de investitori si, de asemenea, de cresterea de la o luna la alta a subscrierilor nete. Si asta chiar daca, uneori, intr-un ritm mai modest”.
Domnul Rosoiu remarca faptul ca fondurile de obligatiuni au atras din nou o foarte mare parte a subscrierilor nete (141,1 milioane lei) in timp ce fondurile de actiuni par a fi in continuare „cenusaresele pietei”, atragand o suma aproape nesemnificativa, de doar 4,2 milioane lei.
„Aceste cifre pot sugera ca investitorii romani sunt in continuare reticenti la asumarea de riscuri, cautand mai degraba variante de conservare a capitalurilor in detrimentul obtinerii de randamente”, ne-a spus reprezentantul SAI Star Asset Management. Potrivit domniei sale, o astfel de situatie este potentata nu doar de tensiunile existente in continuare atat in plan politico-militar la granita Romaniei, cat si de tensiunile majore din interiorul UE (problema ramanerii Greciei in UE fiind una dintre acestea) si de „invizibilitatea” datelor/cifrelor relativ pozitive privind evolutia economiei romanesti. „Pe de alta parte insa, trebuie subliniat ca o buna parte din acesti bani noi, intrati in fondurile locale deschise de investitii, au ajuns totusi pe piata de capital!”, a adaugat domnul Rosoiu, continuand: „Se poate vedea ca in categoria de fonduri clasificate ca „Altele” au intrat, pe net, in februarie, peste 237 de milioane lei. Iar din aceasta categorie fac parte numeroase fonduri in portofoliul carora actiunile au o pondere importanta. Prin urmare, investitorii si-au luat, chiar daca indirect – prin intermediul fondurilor de investitii cu profile de risc ceva mai modeste – expunere si pe actiuni”. Laurentiu Rosoiu ne-a mai spus ca cifrele releva si o tot mai probabila viitoare consolidare a pietei, insemnand reducerea numarului de administratori, prin iesirea din piata a unor jucatori independenti, si concentrarea pietei in jurul jucatorilor ce sunt parte a unui grup financiar. „Acest fenomen este potentat de faptul ca apartenenta la un grup financiar ofera unui administrator de fonduri avantajul competitiv dat de caile de acces pe care le are catre bazinul de clienti pe care Grupul ii detine pe alte segmente de business (vorbim de clienti bancari, de clienti ai societatilor de asigurare, etc) si de posibilitatea de a-si distribui produsele catre acestia”, a mai adaugat domnia sa, precizand: „Procesul de consolidare a industriei in jurul marilor jucatori, prin marginalizarea jucatorilor mici, independenti, este totodata si un rezultat al majorarii costurilor/eforturilor de administrare a unui astfel de business; industria se confrunta cu un volum de munca si de raportare in crestere, cu un cadru legislativ (dat de preluarea reglementarilor europene) din ce in ce mai complex, si uneori restrictiv, cu majorarea costurilor de autorizare, functionare, etc”.
(…)
In opinia lui Laurentiu Rosoiu, piata fondurilor de investitii se misca in stransa corelatie cu piata bancara. Domnia sa ne-a spus: „Luna februarie a fost inca o luna de scadere a dobanzilor la depozite, scaderea randamentelor depozitelor clasice fiind deja, de o buna perioada de timp, un factor determinant in procesul de realocare a resurselor financiare dinspre depozite catre fonduri de investitii. Cum procesul de scadere a dobanzilor este foarte probabil sa continue, iar la nivel european infuzia de lichiditati a BCE va pune presiuni suplimentare in pietele instrumentelor financiare cu venit fix – in sensul scaderii randamentelor – vom avea, foarte probabil, o stimulare a investitiilor in active cu grade de risc mai ridicate, fenomen care, se va transmite foarte probabil si catre piata romaneasca. Prin urmare, industria fondurilor de investitii se afla intr-o fereastra de oportunitate deosebita, de care insa jucatorii de profil vor beneficia in moduri diferite; marii jucatori din piata, care fac parte din grupuri financiare, vor fi principalii castigatori de pe urma acestor tendinte in perioada imediat urmatoare (pe intervalul urmatorilor 2-3-4 ani).

Lasă un răspuns