Adevarul: „Investitorii mizeaza pe o crestere de peste 20% a Bursei de Valori in acest an”

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Ungureanu

„Investitorii de pe piata de capital privesc cu optimism evolutia Bursei de Valori de la Bucuresti in acest an. Potrivit unui sondaj efectuat pe site-ul kmarket privind evolutia bursei in 2007, din cei aproape 280 de repondenti, 41% mizeaza pe aprecieri ale cotatiilor cu 20% – 40%.

Unii investitori sunt insa si mai optimisti. Aproape un sfert din cei care si-au exprimat opiniile in cadrul sondajului se asteapta ca bursa de la Bucuresti sa inregistreze in acest an o crestere intre 40% si 60%. De asemenea, cam o cincime din repondenti sunt de parere ca actiunile de la BVB vor inregistra cresteri moderate in acest an, de maximum 20%.

La randul lor, brokerii si analistii din piata de capital sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia bursei in 2007. Majoritatea acestora se asteapta la o continuare a trendului ascendent la BVB.

„Cred ca, per ansamblu, bursa romaneasca va inregistra in acest an o crestere de peste 20%. Aceasta, in primul rand, datorita integrarii in Uniunea Europeana, ceea ce va aduce noi investitori straini, care pana acum au ocolit piata de capital romaneasca din cauza riscului de tara. In plus, unele societati listate vor raporta rezultate financiare bune, care se vor regasi in cresteri ale cotatiilor”, a declarat, pentru Adevarul, Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management.

Valoarea tranzactiilor se va aprecia cu peste 40% in 2007

Randamentele oferite investitorilor nu vor mai fi insa la nivelurile spectaculoase din ultimii ani. Acest lucru nu este surprinzator, intrucat piata romaneasca de capital isi va pierde treptat caracterul de piata emergenta, ceea ce va duce la ingustarea randamentelor, pana la nivelurile consemnate de bursele mature. De altfel, tendinta de reducere a cresterilor actiunilor cotate la BVB s-a facut simtita inca de anul trecut. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide actiuni de la BVB, s-a apreciat cu 22% in 2006, in timp ce in perioada 2001-2005 s-au inregistrat cresteri anuale de peste 30%.

Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) au oferit si anul trecut cele mai bune randamente, raportat la celelalte actiuni cotate. Indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia actiunilor SIF a consemnat in 2006 un avans de 32%. Cresterea insa este foarte mica daca ne raportam la evolutiile din 2004 si 2005, cand BET-FI s-a apreciat cu 115% si, respectiv, 175%. Pentru urmatorii doi ani, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) se asteapta la o apreciere medie a indicelui BET cu 21,2%. De asemenea, pe fondul cresterii interesului investitorilor straini odata cu aderarea la UE, CNP estimeaza o majorare a valorii tranzactiilor perfectate la BVB cu 40,2% in 2007 si, respectiv, 50% in 2008. In ceea ce priveste capitalizarea bursiera, CNP se asteapta ca nivelul acesteia sa ajunga in 2008 la 30 miliarde de euro, comparativ cu circa 24 miliarde de euro la finele acestui an. Ponderea capitalizarii in PIB ar urma sa fie de 24,5% fata de 21,9% in 2006, mai arata previziunile Comisiei Nationale de Prognoza.”

Lasă un răspuns