Adevarul: „Fondurile mutuale iau in calcul marcarea partiala a profiturilor”

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Ungureanu

” Administratorii fondurilor mutuale de investitii sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia rezultatelor financiare ale societatilor listate la Bursa. Multi dintre acestia pregatesc chiar unele vanzari de actiuni (exituri) pentru a marca profiturile pe unele simboluri.

„Cred ca majoritatea societatilor interesante de la Bursa vor raporta pentru anul 2006 rezultate financiare in crestere comparativ cu anul anterior. De altfel, cotatiile actiunilor au asimilat deja asteptarile de apreciere a profiturilor”, a declarat pentru Adevarul Dorin Danescu, presedintele Star Asset Management, societate care administreaza fondurile Star Focus si Star Next.

La randul sau, Cristian Tudorescu, senior analyst la Vanguard, precizeaza: „in randul blue-chipsurilor, asteptarile privind rezultatele anuale sunt deja reflectate in cotatii, iar aceste actiuni vor fi in continuare regasite in portofoliul fondurilor datorita unui raport bun intre lichiditate si potentialul de crestere pe termen lung”. Vanguard administreaza fondurile mutuale FON si Vanguard Protector.

Cresterea Bursei, tentanta pentru marcarea profiturilor

Chiar daca asteptarile privind majorarea profiturilor sunt asimilate de preturile de tranzactionare, de regula, publicarea rezultatelor impulsioneaza cotatiile. Din acest motiv, majoritatea investitorilor au in vedere marcarea profiturilor in „sezonul” de raportari. Bursa de la Bucuresti s-a inscris saptamana trecuta pe un trend ascendent, indicii BET si BET-C inregistrand avansuri de 4,9% si respectiv 4,4%. in acest context, unii manageri de fonduri „gandisera” cateva exituri partiale, pentru a marca profiturile pe unele simboluri. „Analizam posibilitatea unor exituri de pe unii emitenti ale caror actiuni au crescut si ofera in prezent randamente foarte atractive. Deocamdata insa asteptam sa vedem in ce directie va evolua piata”, afirma Dorin Danescu. (…)

Esalonul doi de la BVB si piata RASDAQ, in atentia fondurilor

In cazul fondurilor mutuale autohtone, actiunile de pe RASDAQ preferate de acestea sunt Condmag, Albalact, Dafora, Confectii Vaslui, Argus Constanta. „Fondurile si investitorii s-au orientat de ceva vreme spre RASDAQ, ceea ce a facut ca in cazul unor companii pretul actiunilor sa atinga niveluri foarte mari. In acest context, nu este exclus sa asistam la unele corectii”, afirma Dorin Danescu. In cazul titlurilor de pe fosta piata RASDAQ exista insa neajunsul major legat de lichiditatea redusa, ceea ce face ca sumele mobilizate pentru aceste actiuni sa fie destul de reduse. „

Lasă un răspuns