Economiaonline.ro: „Dow la 22.000 de puncte si BET-FI la 100.000! „Daca” sau „Cand”?”
Sursa : Economiaonline.ro
Autor : Laurentiu Rosoiu – Director Adjunct SAI Star Asset Management S.A.
-Sell in May and go away- spune o, deja foarte celebra, zicala care circula printre brokerii si investitorii de pe burse, din toata lumea. Iar evolutiile inregistrate de indicii bursieri in prima parte a lunii, sunt un motiv de bucurie pentru cei care se ghideaza „in piata” dupa respectivul dicton: maximele istorice atinse de cei mai importanti dintre indicii bursieri ai lumii marcand un moment numai bun pentru vanzare. Aceste noi maxime istorice sunt insa, in acelasi timp, si un posibil semnal de cumparare pentru cei care cred intr-un scenariu bullish pentru urmatorii ani; intr-un astfel de scenariu, un indice Dow Jones la nivelul de 22.000 de puncte, este doar o chestiune de „cand” si nu de „daca”. Iar un BET-FI la 100.000 de puncte – la fel!
Dupa ce la inceputul lunii martie indicele american Dow Jones depasea maximul atins inainte de criza, luna mai aducea, doar in primele 10 sedinte de tranzactionare, nu mai putin de 5 noi maxime istorice, marcand totodata si depasirea pragului psihologic de 15.000 de puncte. O astfel de conjunctura – data pe de o parte, de succesiunea de noi maxime istorice realizate dupa spargerea pragului de rezistenta (dat de maximul inregistrat inainte de criza), iar pe de alta parte, de faptul ca divergentele dintre evolutia indicatorilor ce arata starea economiei reale si evolutia indicilor bursieri se accentueaza in loc sa se reduca – este cel mai bun moment de vanzare pentru cei care, ghidandu-se sau nu dupa zicala amintita mai sus, isi incep „vacanta bursiera” in luna mai (traducerea adaptata a zicalei fiind „vinde in mai si pleaca in vacanta”). Depasirea pragului dat de maximul istoric de 14.198,10 puncte realizat in 12 octombrie 2007 poate fi considerat insa, in acelasi timp, si un semnal ce arata intrarea intr-un nou ciclu de crestere pe termen lung; trend care ar putea dura asadar cativa ani buni si la capatul caruia s-ar putea afla valoarea de 22.000 de puncte.
Si in conditiile in care, o alta zicala celebra printre traderi – „Don’t fight the FED” (adica „nu te lupta cu FED-ul”) este la fel de valabila si in cazul celorlalte mari banci centrale ale lumii (care, imitand Rezerva Federala a SUA, au injectat in nestire mii de miliarde de lire, yeni sau euro „nou tipariti” in piete) si mai actuala ca niciodata – orice analiza tehnica, orict de sumara ar fi ea, care sa dea un astfel de „target” pentru Dow Jones, pare a fi mai realista decat oricand altcandva in ultimii ani. (…)