Stiri

si aparitii in presa

In data de 25.06.2020 s-a aprobat de catre Autoritate de Supraveghere Financiara prelungirea cu 2 ani a perioadei maxime de auditare de 5 ani consecutivi de catre actualul auditor financiar Expert Audit  S.R.L. a situatiilor financiare ale S.A.I. Star Asset Management S.A. , FDI Star Next , FDI Star Focus, FII Multicapital Invest si FII Star Value pentru exercitiile financiare ale anilor 2020 si 2021.

Sursa : www.stefandumitru.ro

Autor : Stefan Dumitru

In contextul actualei crize si avand in vedere faptul ca Alexandru Danila a condus Star Asset Management prin criza trecuta (2008) dar si in prezent, am decis sa discutam putin pe ceea ce inseamna investitia intr-un fond de investitii, riscurile, beneficiile,etc.

In plus este o persoana pe care o respect in piata de capital si cu care in trecut am colaborat foarte bine.

Asadar am avut placerea ca Alexandru sa raspunda pozitiv invitatiei mele si sa raspunda catorva intrebari pe care cu siguranta le aveti despre Fondurile de Investitii si despre Bursa. (…)

Si acum sa vedem si intrebarile si raspunsurile pe tema fondurilor de investitii

Intrebare:Care sunt diferentele principale intre fondurile deschise de investitii si fondurile de investitii alternative?

Raspuns:

Principala diferenta provine din faptul ca fondurile deschise de investitii emit si rascumpara unitati de fond in mod continuu (zilnic) pe cand fondurile de investitii alternative pot stabili prin documentele acestora de constituire sa faca astfel de operatiuni in anumite intervale de timp,  cu o frecventa adaptata la profilul acestora.

Fondurile deschise de investitii, fiind standardizate , au avantajul de a fi mai usor disponibile pentru clientii de retail , ele fiind si mai usor comparabile in cadrul aceleasi categorii.

Fondurile de investitii alternative se adreseaza unui numar mai redus de investitori, de multe ori doar investitorilor profesionali, si au o valoare a unitatii de fond mai mare.

Intrebare:Fondurile deschise au mai multe restrictii?Aceste restrictii asupra politicii de investitii le face mai sigure?

Raspuns:

Chiar daca in esenta cadrul legal de reglementare este similar pentru ambele tipuri de fonduri , in cazul fondurilor deschise de investitii sunt impuse anumite limite investitionale mai stricte care sa asigure in primul rand lichiditatea acestora, limite care se refera in principal la tipul de instrumente in care pot sa investeasca si expunerea maxima pe care o pot avea pe anumite clase de active sau pe anumiti emitenti.

In general riscul de investire in diferite tipuri de fonduri de investitii este proportional cu castigul potential.Fondurile de investitii alternative au posibilitatea sa isi asume riscuri mai mari cu scopul de a obtine randamente superioare.

Intrebare:Este aceasta criza o perioada buna de a investi in fonduri de actiuni, sau in alte tipuri de fonduri?

Raspuns:

Orice perioada este buna pentru a investi in fonduri.  Din experienta investitorilor in fondurile administrate de noi recomand ca si strategie investirea unor sume constante la anumite intervale de timp (de exemplu lunar) si care asigura intrarea la un pret mediu raportat la un orizont mai lung.

Intrarea in fonduri , in special de actiuni, ulterior unor scaderi generalizate de piata poate constitui o oportunitate de obtinere a unor randamente superioare insa implica,asa cum am precizat si anterior, asumarea unor riscuri proportionale.

Prefer sa promovez fondurile de investitii ca si instrument de ecomisire pe termen mediu si lung si mai putin ca si posibilitate de speculare pe termen scurt. Acest lucru si pentru a ajuta investitorii sa isi seteze asteptari in mod realist.

Intrebare:Recomandarea ta este sa investim direct in actiuni , pe bursa, sau prin fonduri de investitii?

Raspuns:

Depinde de gradul de implicare pe care dorim sa il avem dar mai ales de timpul disponibil. Avantajul investiri in actiuni prin intermediul unui fond il constituie faptul ca exista un portofoliu de actiuni deja constituit pe baza unor analize profesioniste  si care asigura o diversificare care se poate reproduce mai greu in mod individual daca nu dispui de o suma mai mare de bani.

In cazul investitorilor directi la bursa urmarirea diferitelor evenimente corporative ale emitentilor poate sa fie o activitate care consuma mult timp

Intrebare:Cum arata pentru tine un portofoliu ideal daca:

1.Esti la varsta de 25-35 de ani, ai un venit decent si te intereseaza sa ai un viitor financiar cat mai sigur?

Raspuns:

Un interval de varsta in care cel mai probabil apetitul la risc este in crestere , dar care e important sa fie tinut sub control. Momentul ideal pentru a incepe acumularea pe termen lung prin investirea in actiuni. Este important totusi sa ai posibilitate de lichidizare relativ usoara a detinerilor tale pentru planurile tale care pot sa apara.

Portofoliu optim :  30% fonduri de investitii pe actiuni sau direct actiuni  , 30% depozite , 30%  disponibil imediat  , 10% investitii riscante (criptomonezi, Forex , tranzactii in marja – cu precizare ca procentul trebuie sa reprezinte echivalentul pierderii potentiale maxime a acestor instrumente)

2. Esti la varsta de 35-50 de ani, ai un venit decent si te intereseaza sa ai un viitor financiar cat mai sigur?

Raspuns:

Gradul de maturitate si exeperinta superior iti permite sa analizezi inclusiv variante mai complexe de investitii , de tipul fondurilor de investitii alternative.

Portofoliu optim : 15% fonduri de investitii alternative ,  25 % fonduri deschise de investitii diversificate (mix de actiuni/obligatiuni), 25% titluri de stat , 25% depozite bancare , 10% disponibil

3. Esti la varsta de 50+ de ani, ai un venit decent si te intereseaza sa ai un viitor financiar cat mai sigur?

Raspuns:

Interval de timp in care riscurile asumate ar trebui sa fie mai reduse, scopul principal fiind de conservare a bunastarii acumulate.

Poate insa sa fie un moment bun pentru a incepe sa investesti intr-un fond pe numele unui copil/nepot.

Portofoliu optim :  25% fonduri deschise de investitii cu profil conservator , 30% depozite bancare ,  30% titluri de stat , 15% disponibil

Nota : In modelele de portofolii m-am referit strict la veniturile disponibile pentru investitii financiare.

Incepand cu data de 25 Mai 2018 a intrat in vigoare noul Regulament European privind protectia datelor cu caracter personal 679/2016 (GDPR). Informatii referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre S.A.I. STAR ASSET MANAGEMENT S.A. puteti gasi AICI

Actualizare documente DICI

By Alex

Va informăm ca Documentele privind informaţiile cheie destinate investitorilor, aferente fondurilor de investiţii FDI Star Focus si FDI Star Next, au fost actualizate conform reglementărilor în vigoare.

Ele pot fi consultate la sediul societatii sau la adresa www.sai-star.ro

Sursa : Goodnews.info.ro

Autor : Laurentiu Rosoiu – Director Adjunct SAI STAR Asset Management SA

S-au facut, iata, 10 ani de la debutul in Romania a celei mai mari crize economico-financiare din istoria recenta a omenirii. Iar istoria pare a se repeta: economia duduie din nou iar BVB-ul e iarasi pe val in timp ce deficitele par a fi scapate de tot de sub control.
Daca privesti lucrurile intr-o cheie pesimista acestea pot fi semnele prevestitoare unei noi iminente crize. Si totusi, cel mai probabil Romania NU va repeta criza de acum 10 ani.

“Prea frumos sa fie adevarat” sau “Prea frumos sa dureze”

– Asa ar spune un pesimist uitandu-se la dinamica si directia in care se misca economia si bursa romaneasca.
Sustinuta de cresterea consumului ca urmare a cresterilor de salarii, de dobanzile mici si / sau de programe de genul “Prima casa” … economia autohtona creste de la un trimestru la altul cu ritmuri mult peste cele mai optimiste asteptari. Cresterea vine insa pe fondul lipsei investitiilor publice (care, teoretic, ar trebui sa fie piloni ai sustenabilitatii dezvoltarii economice viitoare) si este dublata de cresterea agresiva a deficitului bugetar si comercial. Evolutia spectaculoasa a PIB-ului se suprapune peste cresterea  indicilor bursieri locali – care se apropie de maximele dinaintea crizei … fara a fi deranjati de dezechilibrele din economie si de volatilitatea si incertitudinile venite din plan politic.
Situatia pare a fi asadar foarte asemanatoare cu cea de acum circa 10 ani! Si asta este un fapt generator de temeri si de semne de intrebare …  intrarea in criza fiind considerata de multi analisti nu doar SIGURA ci si foarte APROPIATA.

Economia nu este insa matematica!

Si chiar daca este dificil de facut o analiza exaustiva a deosebirilor dintre perioada de acum si cea de acum un deceniu, sunt o serie de elemente care pun criza din 2007 intr-un context local, regional si international total diferit de cel existent in prezent; elemente care schimba radical datele problemei, si care pot fi folosite ca argumente in sustinerea ideii ca desi o noua criza este posibila – foarte probabil ca suntem insa mai degraba “departe” de debutul acesteia decat “aproape” – cum sustin “cavalerii apocalipsei”.  Altfel spus, in acest moment, cu toate “problemele” cu care se confrunta, Romania se afla mai degraba la inceputul unui ciclu crescator decat aproape de finalul acestuia … astfel incat sa ne punem problema unei crize asemanatoare celei din 2007-2008.
Si un prim element ce trebuie evidentiat intr-un astfel de demers argumentativ, este acela ca, daca in 2007-2008, criza locala s-a produs pe fondul unui aflux financiar (speculativ!) produs ca urmare a proaspetei noastre intrari in NATO si UE (si totodata intr-un context in care Uniunea Europeana se afla in varful unui ciclu de expansiune) situatia este cu totul alta astazi! Altfel spus, criza locala din 2007 – 2008 se intampla de fapt intr-un proces de “flux” (regional / global), care a prins Romania intr-o “bula” (cu un ciclu de gonflare – spargere) de speculatii, emotii si asteptari … bula pe care a parcurs-o cu o volatilitate ridicata (si intr-un sens si in celalalt) din cauza faptului ca economia era efectiv sub-dezvoltata.

Astazi economia locala este intr-o forma mult mai buna decat era acum 10 ani

In paralel, desemeni spre deosebire de 2007-2008, astazi economia locala (si/prin agentii din care este formata) este intr-o forma mult mai buna decat era acum 10 ani! Ne putem uita la nivelul afacerilor derulate de companiile active in Romania, la dimensiunile si numarul celor care sunt jucatori relevanti, la nivelul capitalurilor proprii, disponibilitatilor financiare, etc; la dimensiunea pietelor pe care activeaza, la nivelul productivitatii sau la cel tehnologic; si nu in ultimul rand la faptul ca au acces la resurse financiare si la know-how in conditii semnificativ mai bune decat aveau acum un deceniu … avand totodata, in medie, un management corporativ semnificativ imbunatatit.

Piata interna mai consistenta, pasi importanti spre pietele externe

Prin urmare, chiar daca unele cifre, sau unele derapaje arata la fel ca in 2007-2008 … companiile romanesti – fie ele de Stat sau private sunt la un nivel si o consistenta semnificativ mai bune decat in urma cu 10 ani; si, mai mult, se afla la inceputul unui trend ascendent dat (si sustinut!) si de existenta unei piete interne formata din consumatori care la randul lor sunt intr-o situatie semnificativ mai buna decat in urma cu un deceniu (populatia Romaniei, in medie, inregistreaza cresteri ale veniturilor, averii, disponibilitatilor financiare … si o reducere semnificativa a poverii datoriilor personale, si, deci, o crestere a capacitatii de a se imprumuta). Vorbim prin urmare de o piata interna mai consistenta. Dar, in acelasti timp, vorbim de si de o serie de pasi facuti de companiile autohtone spre pietele externe (exemple precum Transgaz si / sau Teraplast sunt relevante in acest sens) – ceea ce mareste potentialul de business si soliditatea jucatorilor locali (aducand plus-valoare in Romania).

De fapt, situatia semnificativ mai buna dpdv financiar a populatiei este unul dintre elementele care schimba radical datele problemei – daca facem o paralela intre zilele noastre si anul 2007; romanii sunt mai putin indatorati si au mai multi bani (si in sume absolute si in valoare relative). In plus, trebuie avut in vedere faptul ca la momentul 2007-2008 criza s-a succedat (suprapunandu-se partial) unui varf al creditarii la dobanzi mari si cu un grad de indatorare personala extrem de ridicat. Spre deosebire, in prezent, o foarte mare parte din creditele luate in anii dinaintea crizei (in conditii foarte grele) au ajuns la scadenta iar populatia (in ansamblul ei) are nu doar un stoc de datorie mai mic … ci si, in ansamblu, o avere mai mare si mai multi bani pusi deoparte in banci.

Multiplii de pret mai mici decat cei inregistrati cu 10 ani in urma

Una peste alta – spre deosebire de 2007-2008, faptul ca avem agenti economici mult mai bine pozitionati se vede si pe bursa. Raportarile financiare raportate de companiile listate in ultimii 2-3 ani indica pe de o parte sustenabilitatea si soliditatea acestora si sustenabilitatea parcursului lor economic, iar pe de alta parte existenta unor multiplii de pret (nota 1) mai mici decat cei inregistrati cu 10 ani in urma, (si semnificativ mai buni decat cei ai companiilor similare din regiune). Prin urmare avem companii mai bine pozitionate, cu rezultate mai bune dar “mai ieftine”; iar asta justifica din plin cresterile indicilor bursieri – care, atentie, sunt inca sub nivelurile inregistrate in 2007-2008.

Si nici piata imobiliara nu mai seamana deloc cu cea de acum 10 ani: pe de o parte pentru ca preturile locuintelor sunt in termeni nominali (generic vorbind, folosind spre comparatie aceleasi unitati locative) inca sub nivelurile inregistrate in perioada 2007-2008 … iar pe de alta parte – aceleasi preturi sunt semnificativ mai mici daca le raportam la veniturile / puterea de cumparare a populatiei.

Evident ca argumentele aduse in discutie mai sus nu sunt nici absolute si nici suficiente pentru conturarea unei imagini complete. Sunt insa esential a fi avute in vedere atunci cand se incearca o paralela intre cele doua perioade, pentru ca schimbarea majora a contextului in care economia locala evolueaza conduce la o schimbare similara a potentialelor concluzii.

Si daca excludem un colaps brusc al sistemului economico-financiar mondial … probabil ca noi romanii suntem totusi mai degraba departe decat aproape de inceputul unei noi crize asa cum a fost cea din urma cu un deceniu.

Nota 1 – Multiplii de pret sunt indicatori de analiza fundamentala (PBV, PS, PER, etc) folositi pentru a face comparatii intre companii similare, avand ca repere valoarea de piata raportata la o serie de diferiti indicatori fundamentali ai companiei (precum cifra de afaceri, capitalurile proprii, profiturile, etc).

S.A.I. STAR ASSET MANAGEMENT S.A. cu sediul în Bucuresti, Sector 1, Calea Floreasca nr. 91-111, bl. F1, et. 1, ap. 41, înregistrata la Registrul Comertului sub nr. J40/1381/31.01.2006, Cod Unic de Inregistrare 18331767, autorizata de ASF prin Decizia nr. 730/23.03.2006, avand numarul de înregistrare în Registrul ASF PJR05SAIR/400021, in calitate de administrator al FDI STAR FOCUS si FDI STAR NEXT, anunta actualizarea contractelor de depozitare si custodie incheiate cu BRD Group Societe General si actualizarea documentelor fondurilor. Modificarile se refera la : alinierea contractelor de depozitare si custodie la dispozitiile Regulamentului delegat (UE) 438/2016 , adaugarea prevederii: „Banca raspunde fata de Administrator si fata de detinatorii de unitati de fond la Fond, pentru orice pierdere suferita de acestia ca urmare a indeplinirii necorespunzatoare sau neindeplinirii obligatiilor sale”, precizarea in cadrul documentelor fondurilor a tuturor categoriilor de comisioane care sunt platite la acest moment catre depozitar, actualizarea obiectului de activitate al societatii si actualizarea numelui persoanei desemnate ca si inlocuitor al Directorului Adjunct al societatii.

Noile documente intra in vigoare in zece zile de la data publicarii Notei de informare, respectiv incepand cu data de 17.07.2017.
Investitorii fondului, care nu sunt de acord cu modificarile intervenite in documentele fondului, au posibilitatea ca in intervalul de 10 zile dintre data publicarii notei de informare a investitorilor si data intrarii in vigoare a modificarilor autorizate, sa rascumpere unitatile de fond detinute, in conditiile prevazute in documentele fondului anterior intrarii in vigoare a acestor modificari.