Despre Fonduri de Investitii direct de la sursa

Sursa : www.stefandumitru.ro

Autor : Stefan Dumitru

In contextul actualei crize si avand in vedere faptul ca Alexandru Danila a condus Star Asset Management prin criza trecuta (2008) dar si in prezent, am decis sa discutam putin pe ceea ce inseamna investitia intr-un fond de investitii, riscurile, beneficiile,etc.

In plus este o persoana pe care o respect in piata de capital si cu care in trecut am colaborat foarte bine.

Asadar am avut placerea ca Alexandru sa raspunda pozitiv invitatiei mele si sa raspunda catorva intrebari pe care cu siguranta le aveti despre Fondurile de Investitii si despre Bursa. (…)

Si acum sa vedem si intrebarile si raspunsurile pe tema fondurilor de investitii

Intrebare:Care sunt diferentele principale intre fondurile deschise de investitii si fondurile de investitii alternative?

Raspuns:

Principala diferenta provine din faptul ca fondurile deschise de investitii emit si rascumpara unitati de fond in mod continuu (zilnic) pe cand fondurile de investitii alternative pot stabili prin documentele acestora de constituire sa faca astfel de operatiuni in anumite intervale de timp,  cu o frecventa adaptata la profilul acestora.

Fondurile deschise de investitii, fiind standardizate , au avantajul de a fi mai usor disponibile pentru clientii de retail , ele fiind si mai usor comparabile in cadrul aceleasi categorii.

Fondurile de investitii alternative se adreseaza unui numar mai redus de investitori, de multe ori doar investitorilor profesionali, si au o valoare a unitatii de fond mai mare.

Intrebare:Fondurile deschise au mai multe restrictii?Aceste restrictii asupra politicii de investitii le face mai sigure?

Raspuns:

Chiar daca in esenta cadrul legal de reglementare este similar pentru ambele tipuri de fonduri , in cazul fondurilor deschise de investitii sunt impuse anumite limite investitionale mai stricte care sa asigure in primul rand lichiditatea acestora, limite care se refera in principal la tipul de instrumente in care pot sa investeasca si expunerea maxima pe care o pot avea pe anumite clase de active sau pe anumiti emitenti.

In general riscul de investire in diferite tipuri de fonduri de investitii este proportional cu castigul potential.Fondurile de investitii alternative au posibilitatea sa isi asume riscuri mai mari cu scopul de a obtine randamente superioare.

Intrebare:Este aceasta criza o perioada buna de a investi in fonduri de actiuni, sau in alte tipuri de fonduri?

Raspuns:

Orice perioada este buna pentru a investi in fonduri.  Din experienta investitorilor in fondurile administrate de noi recomand ca si strategie investirea unor sume constante la anumite intervale de timp (de exemplu lunar) si care asigura intrarea la un pret mediu raportat la un orizont mai lung.

Intrarea in fonduri , in special de actiuni, ulterior unor scaderi generalizate de piata poate constitui o oportunitate de obtinere a unor randamente superioare insa implica,asa cum am precizat si anterior, asumarea unor riscuri proportionale.

Prefer sa promovez fondurile de investitii ca si instrument de ecomisire pe termen mediu si lung si mai putin ca si posibilitate de speculare pe termen scurt. Acest lucru si pentru a ajuta investitorii sa isi seteze asteptari in mod realist.

Intrebare:Recomandarea ta este sa investim direct in actiuni , pe bursa, sau prin fonduri de investitii?

Raspuns:

Depinde de gradul de implicare pe care dorim sa il avem dar mai ales de timpul disponibil. Avantajul investiri in actiuni prin intermediul unui fond il constituie faptul ca exista un portofoliu de actiuni deja constituit pe baza unor analize profesioniste  si care asigura o diversificare care se poate reproduce mai greu in mod individual daca nu dispui de o suma mai mare de bani.

In cazul investitorilor directi la bursa urmarirea diferitelor evenimente corporative ale emitentilor poate sa fie o activitate care consuma mult timp

Intrebare:Cum arata pentru tine un portofoliu ideal daca:

1.Esti la varsta de 25-35 de ani, ai un venit decent si te intereseaza sa ai un viitor financiar cat mai sigur?

Raspuns:

Un interval de varsta in care cel mai probabil apetitul la risc este in crestere , dar care e important sa fie tinut sub control. Momentul ideal pentru a incepe acumularea pe termen lung prin investirea in actiuni. Este important totusi sa ai posibilitate de lichidizare relativ usoara a detinerilor tale pentru planurile tale care pot sa apara.

Portofoliu optim :  30% fonduri de investitii pe actiuni sau direct actiuni  , 30% depozite , 30%  disponibil imediat  , 10% investitii riscante (criptomonezi, Forex , tranzactii in marja – cu precizare ca procentul trebuie sa reprezinte echivalentul pierderii potentiale maxime a acestor instrumente)

2. Esti la varsta de 35-50 de ani, ai un venit decent si te intereseaza sa ai un viitor financiar cat mai sigur?

Raspuns:

Gradul de maturitate si exeperinta superior iti permite sa analizezi inclusiv variante mai complexe de investitii , de tipul fondurilor de investitii alternative.

Portofoliu optim : 15% fonduri de investitii alternative ,  25 % fonduri deschise de investitii diversificate (mix de actiuni/obligatiuni), 25% titluri de stat , 25% depozite bancare , 10% disponibil

3. Esti la varsta de 50+ de ani, ai un venit decent si te intereseaza sa ai un viitor financiar cat mai sigur?

Raspuns:

Interval de timp in care riscurile asumate ar trebui sa fie mai reduse, scopul principal fiind de conservare a bunastarii acumulate.

Poate insa sa fie un moment bun pentru a incepe sa investesti intr-un fond pe numele unui copil/nepot.

Portofoliu optim :  25% fonduri deschise de investitii cu profil conservator , 30% depozite bancare ,  30% titluri de stat , 15% disponibil

Nota : In modelele de portofolii m-am referit strict la veniturile disponibile pentru investitii financiare.