Adevarul : „Investitiile in fonduri de actiuni sunt mai putin riscante decat cele la bursa”

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Ungureanu

Odata cu cresterea nivelului de trai, romanii incep sa se intrebe in ce sa mai investeasca banii. Este clar ca depozitele bancare si-au pierdut de mult atractivitatea,atat timp cat dobanzile, de multe ori, nici nu reusesc sa acopere comisioanele percepute de catre banci. In aceste conditii, cei cu venituri ceva mai mari incep sa se uite spre piata de capital si, in special, spre investitiile in actiuni listate. Pentru persoanele care nu au experienta in domeniul financiar sau cunostintele in domeniu sunt superficiale, debutul pe piata de capital este indicat sa inceapa cu plasamente intr-un fond mutual. „Pentru investitorii care dispun de resurse financiare ceva mai mici si nici nu au experienta plasamentelor pe piata de capital sau nu lucreaza in domeniul financiar, este recomandata investitia in fonduri mutuale. Iar daca doresc sa beneficieze de randamentele de la bursa, pot opta pentru un fond pe actiuni”, a declarat, pentru Adevarul, Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management.

Acces facil pe alte piete de capital

Principiul de baza al functionarii fondurilor deschise de investitii este dispersia riscului, respectiv efectuarea de plasamente in mai multe instrumente financiare. „Diversificarea obligatorie a portofoliului fondului conduce la expunerea activelor acestuia pe un numar ridicat de emitenti. Efectul direct este atenuarea impactului unor posibile evolutii negative ale preturilor Actiunilor din portofoliu”, a declarat, pentru Adevarul, Cosmin Paunescu, director general la SAI KD Investments Romania. De asemenea, investitiile fondurilor deschise se realizeaza in urma unor riguroase analize fundamentale efectuate de departamentele specializate din cadrul societatilor de administrare a investitiilor. „Administrarea unui fond deschis de investitii presupune activitati de investire, respectiv dezinvestire, in functie de evolutia pietei bursiere, managementul de portofoliu fiind realizat de catre persoane specializate”, precizeaza Paunescu. Un fond deschis de actiuni poate oferi, prin portofoliul sau, un acces facil catre piete sau valori mobiliare la care investitorul individual poate ajunge mai greu. „Spre exemplu, in tarile dezvoltate sunt fonduri de actiuni specializate in investitii pe anumite regiuni geografice, si anume America de Nord, Asia, Europa de Vest si altele”, afirma Cosmin Paunescu. Nu in ultimul rand, un factor atractiv in functionarea unui fond deschis sunt costurile reduse, indicele de cost avand in general valori lunare de 0,5-0,6%.

Comisioanele de administrare difera de la un fond la altul

Desigur, investitia in unitati ale fondurilor de actiuni comporta si o serie de dezavantaje. „Randamentele unui fond de actiuni sunt, in general, mai scazute decat in cazul investitiei directe la bursa, intrucat circa 20%-30% din activele fondului trebuie pastrate sub forma de cash, pentru eventuale rascumparari”, afirma Dorin Danescu. in plus, aceste fonduri merg in acelasi ritm cu bursa. „Diferentele dintre fonduri sunt date de experienta administratorilor”, precizeaza Danescu. in ceea ce priveste comisioanele, administratorul unui fond percepe comision de subscriere, de administrare si de rascumparare. Potrivit lui Dorin Danescu, comisioanele ii afecteaza doar pe cei care investesc in scop speculativ, adica efectueaza rascumparari de titluri la mai putin de un an de la data subscrierii. Nivelul comisioanelor difera de la o societate de administrare la alta. In cazul celor percepute la subscriere, nivelul poate sa varieze de la 0 la 10%. Un nivel ridicat al acestui comision reprezinta o masura de protectie. Astfel, daca vine un investitor cu o suma mare de bani, subscrierile acestuia ar putea destabiliza fondul. Dar un comision ridicat de intrare descurajeaza astfel de „miscari”.In concluzie, comparativ cu investitiile realizate direct pe piata de capital, fondurile de actiuni asigura diminuarea riscului, costuri reduse si administrare profesionista, realizata de societati specializate.

Lasă un răspuns